Mi az energetikai tanúsítvány és miért van rá szükség ?                

Az Európai Unió 2002-ben direktívában írta elő, hogy az energiafogyasztás csökkentésének elérése érdekében az épületeknek magasabb energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelniük azért, hogy belátható időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása. Ennek érdekében az energetikai tanúsítvány bevezetését minden tagország számára kötelezővé tette (az energiatanúsítvány illetve lakászöldkártya megnevezések is ugyanezt a fogalmat takarják).
Az energetikai tanúsítvány egy olyan műszaki dokumentum, amely az épületek energiafogyasztása és a jogszabályban meghatározott követelményértékek összehasonlítása alapján kategóriákba sorolja be a vizsgált ingatlanokat
.
A besorolás a legkedvezőbb „AA++ minimális energiaigényű” kategóriától a leggyengébb „JJ kiemelkedően rossz” kategóriáig terjed, a célja pedig az, hogy a vásárlók illetve bérbevevők megbízható információt kapjanak az ingatlan épületenergetikai színvonaláról és várható fogyasztásáról. A tanúsítványnak ezen kívűl javaslatot is kell tartalmaznia a jobb energetikai besoroláshoz szükséges energiacsökkentő beruházásokra.

A 176/2008. (VI. 30.) Korm. Rendelet 2012. jan. 1-től kezdve teszi kötelezővé meglévő épület adás-vétele esetén az eladó számára, illetve új épület építésekor (a használatbavételi engedélyre irányuló kérelem benyújtását megelőzően) az építtetőnek az energetikai tanúsítvány elkészíttetését. Akad azonban néhány kivétel, amikor nem kell a tanúsítást elvégezni (a gyakori kérdések menüpontban megtalálja ezeket).

Az energetikai tanúsítványt kizárólag az erre jogosult energetikai szakértő készítheti el.

A tanúsítvány 10 évig érvényes, amennyiben ez idő alatt változtatás történne az épületben, illetve a követelményértékek változnak, akkor az energetikai osztályba való besorolást újra el kell végezni.

Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében a hitelesített energetikai  tanúsítványt az alábbi módokon rendelheti meg:

 

 

 A tanúsítás menete: 

energiatanusitas kecskemetAz ingatlanában a megrendelést követően egy  előre egyeztetett időpontban helyszíni műszaki felmérést végzünk, ami általában 20-50 percet vesz igénybe.

energiatanusitas bacs-kiskunA második lépés az energetikai tanúsítvány elkészítése, elvégezzük a szükséges számításokat, és kiállítjuk a hiteles energetikai tanúsítványt az előre megbeszélt rövid határidővel.