Változások az energetikai tanúsítványok szabályozásában:           

Az energetikai tanúsítvány szabályozása 2023 november 1-től jelentősen megváltozik. Módosulnak a tanúsításra vonatkozó követelmények,  és az épületek besorolása is. Az eddíg elkészült tanúsítványok 2023 december 31-ig érvényesek, utána minden épületre, lakásra új hiteles energetikai tanúsítványt kell készíteni adásvétel, bérbeadás, és használatbavétel esetén is. Továbbra is akad azonban néhány kivétel, amikor nem kell a tanúsítást elvégezni (a gyakori kérdések menüpontban megtalálja ezeket).
Az új szabályozás célja egy olyan új energetikai tanúsítványi minta és arculat meghatározása, amely a korábbihoz képest átláthatóbb, felhasználóbarát, és nem csak az épület egészét értékeli betűjelzéssel, hanem az egyes épülettechnikai rendszereknek (mint a fűtés, légkondicionálás, szellőzés, világítás, használati melegvíz) és az épületszerkezeti elemeknek az energiahatékonyságát is külön értékeli, valamint részletes, időszakokra bontott felújítási és korszerűsítési javaslatot is rögzít a tulajdonos számára.
Az új szabályok szerint az ingatlan eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia az energetikai tanúsítványt,  vagy annak másolatát a leendő vevőnek, vagy bérlőnek, és legkésőbb a birtokba adás napjáig át kell adnia a tanúsítványt, vagy annak másolatát a vevőnek vagy a bérlőnek. Új építésű ingatlanoknál az energetikai tanúsítványt az építtetőnek kell elkészíttetni a használatbavételi kérelem benyújtása előtt.
Az új szabályozásban már kétféle skálán kerülnek besorolásra az épületek, megmarad az összesített energetikai minőségük szerinti besorolás (ahogy korábban is), és a szén-dioxid-kibocsátásuk alapján is kategóriákba sorolják. A besorolás a legkedvezőbb „A+++ kiváló” kategóriától a leggyengébb „I  rossz” kategóriáig terjed, a célja pedig az, hogy a vásárlók illetve bérbevevők megbízható információt kapjanak az ingatlan épületenergetikai színvonaláról, és várható fogyasztásáról.
A hiteles energetikai tanúsítvány 5 évig érvényes, amennyiben ez idő alatt változtatás történne az épületben, illetve a követelményértékek változnak, akkor az energetikai osztályba való besorolást újra el kell végezni.
Az energetikai tanúsítványt kizárólag az erre jogosult energetikai szakértő készítheti el.

energetikai tanúsítás Kecskemét