Mikor érdemes a hőtérképes vizsgálatot elvégezni?

           

 

  A hőhidak, építési hiányosságok feltérképezésére    

A hőkamerával végzett elemzés gyors és hatékony módszer a lehetséges építési hiányosságok feltérképezésére. A fellépő energiaveszteségek, nedvesség, és légszigetelési hiányosságok kimutathatók a hőképen. Ezen túlmenően a hőkamerákkal feltárhatók a hőszigetelés hiányosságai és az építési hibák – bontásmentesen!

  Nedvesség okozta károk, penészedés vizsgálata  

A falak nedvesedésekor nem minden esetben a szivárgó vízvezeték a gondok okozója, az eldugult lefolyók vagy az eltömődött szűrők is okozhatnak károkat. A falakon fel- vagy beszivárgó víz, az ereszek és vízelvezetők hibás kivitelezéséből is adódhatnak. A hőkamerával megtalálhatók a padló nedvesedésének, vagy az esővíz beszivárgásának okai, mielőtt a víz meg nagyobb károkat okozna.

 A tető szivárgási pontjainak precíz meghatározása  

A tetőszerkezetek átnedvesedett területei hosszabb ideig tárolják a napsugárzás hőjét, mint a sértetlen részek, ezért éjjelenként egyenetlenül hűl le a tetőszerkezet. A létrejövő hőmérséklet különbség hatására a hőkamerák pontosan megmutatják azokat a területeket, ahol a tetőn nedvesedés vagy szigetelési probléma van.

 Fűtési rendszerek ellenőrzése, fűtéscsövek, fűtési körök felderítése  

A hőkamerával egyszerűen és biztonságosan feltárhatók a fűtőtestek eliszaposodásai és eltömődései, illetve meghatározható a padló vagy falfűtés csövezésének pontos helye.

 Napelemek, napkollektorok vizsgálata  

 Hibás, tűzveszélyes elektromos kapcsolók, konnektorok felkutatása   

A hőkamerák lehetővé teszik a kis-, közép-, és nagyfeszültségű berendezések túlmelegedésének vizsgálatát. A hőképek segítenek a hibás alkatrészek korai felismerésében, így a célzott megelőző intézkedések idejében elvégezhetők.

 Fontos tudnivalók a hőkamerás vizsgálatról  

Hiteles hőkamerás vizsgálathoz ideális esetben a vizsgálatot megelőző 24 órában a külső és belső terek közötti hőmérsékletkülönbség 15°C, de legalább 10°C. Továbbá a külső felületeknek száraznak kell lenniük, mert az eső áztatta vakolat nem ad megfelelő eredményt. Mindezen feltételek miatt a hőkamerás felvételek készítésére alapvetően novembertől márciusig alkalmas az időjárás, akkor is jellemzően a felhős napokon, vagy az esti, hajnali órákban.

Hőkamerás vizsgálat készítésével ellenőrizhető egy új ház építése, vagy meglévő épület felújítása esetén, hogy a kivitelező korrekt módon dolgozott-e. Illetve még mielőtt megvásárolnánk egy régebbi építésű házat, a hőtérkép feltárja a rejtett hibákat. Segítségével ellenőrizhetjük, hogy a hőszigetelés hiánya, vagy éppen a rosszul záródó ablakok okozzák a magas fűtésszámlát. Nyáron pedig a napelemeket és napkollektorokat érdemes megvizsgálni, ha a tervezettnél kevesebb a megújuló energia.